Early Learning Centre

 

The windows and metal panels are in integral part of the structure

The Early Learning Centre designed by Teeple Architects in 2003 is an intricate space intended for the children of the University of Toronto faculty and students to enhance and enjoy their learning experiences.  One of the most important aspects of the building is the large open spaces, big windows, and clear connections between rooms that allow for interaction among children with both each other and the exterior environment. The building is made up of multi-levels, leaving some areas to be double-height, creating loft and pit-like spaces for the children to play in.  The different rooms are mainly centered around a ramp, which is used for circulation.  (Goodfellow, 52).  There are lightwells that run along the double-atrium ramp that help to brighten up the spaces.  (Donnelly, 54). The whole building was designed around a large walnut tree, which currently is placed in the back of the building. The exterior of the building is made up of large Gavalume panels, and light green-tinted transparent glass windows

Grid patterns seen in the way in which the metal panels and glass come together.

(Goodfellow, 52).  They seem randomly placed, but in fact follow a certain pattern and the positioning of each panel and glass is properly justified (Hill, 3). The entire building has a planar profile is very linear, and does not consist of any curvy or irregular shapes. The architects were also careful in creating a structure that did not stand out too much from its surrounding buildings. Though the principle materials are different from the residential building on the site, the architects

Design based around the walnut tree

conveyed some of the material elements of the brick by using it along the main entrance ramp of the centre. In terms of size, the centre though larger than most surrounding buildings, still maintains a modest size and is not overwhelmingly large. Overall, Teeple Architects were quite successful in generating an intricate playful space and rather complex form with the use of simple shapes and ideas.

 

 

 

 

References:

1. Donnelly, Erin. “Teeple’s Treehouse.” Canadian Interiors . March 2004.

2. Goodfellow, Margaret et.al. A Guidebook to Contemporary Architecture in Toronto.

3.  Hill, John. “Early Learning Centre.” A Weekly Dose of Architecture. N.p., 31 May 2004. Web. 19 Sep 2010.Vancouver: Douglas & McIntyre, 2010.

 

 

 

 

 

Advertisements
This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s